در مقاله رصد جریان نقدینگی در بازارهای مالی به انواع پول در بازارها اشاره شد. انواع ورود های پول که چرخه های پولی را به وجود میآورند از پول سرمایهگذاران، پول هوشمند و پول حقیقی تشکیل شده است. همچنین اشاره شد که پول هوشمند میتواند پول درشت یا پول داغ نیز باشد. همچنین اشاره شد که پول داغ در واقع پولی است که به دلیل فعال شدن انتظارات تورمی، ارزش خود را از دست میدهد و به اصطلاح دست را میسوزاند و باید وارد بازاری شده تا ارزش خود را حفظ کند. در این مقاله به بررسی جزئیتر و دقیقتر ویژگی های پول هوشمند و چگونگی رصد آن در بازار های داخلی و بازار های خارجی میپردازیم.
پول هوشمند چیست؟
پول هوشمند یا smart money در واقع پولی است که قدرت خرید و شتاب خرید بالایی دارد. پول هوشمند رفتار حرفهای تر نسبت به پول حقیقی دارد و معمولا زمانی که وارد بازار میشود، به دلیل قدرت بالای خود، بازار رشدی را تجربه میکند. همچنین پول هوشمند به دلیل رفتار هوشمندانه، زمان زیادی را صرف جمع آوری سهم نمیکند و سعی میکند در آخرین موج های نزولی یا اولین موج صعودی وارد بازار شود. میتوان گفت پول هوشمند پولی است که قدرت بالایی دارد ولی صبر کافی برای جمع آوری ندارد و به این علت زمانی که وارد بازار میشود، بازار رشد تندی را تجربه میکند.
پول هوشمند چه زمانی وارد بازار میشود؟
پول هوشمند برای ورود به بازار نیازمند انگیزه است. این انگیزه میتواند ریسک پذیری حاصل شده از لحاظ کلان بر بازار باشد. انگیزه های پول هوشمند میتواند فعال شدن انتظارات تورمی، پیشرفت فناوری تولیدی، بهبود وضعیت صورت های مالی، تغییرات نرخ ارز و… باشد. توجه کنید زمانی که انتظارات تورمی فعال میشود و پول های هوشمند وارد بازارهای مالی میشوند، در واقع همان ورود پول داغ به بازار است.
به عنوان مثال در ماه های اخیر به واسطه پیشرفت فناوری و وارد شدن هوش مصنوعی به چرخه تولید، شرکت های که در این زمینه فعالیت میکردند با تعدیل نیرو، افزایش میزان تولید و… مواجه شدند که این پیشرفت فناوری باعث شد شرکت های آمریکایی با وجود رکود اقتصادی، رشد های قابل توجهی را تجربه کنند.
همچنین توجه داشته باشید، کشور های که اقتصاد تورم محوری دارند مثل ایران، ترکیه، آرژانتین و… رشد بازارهای مالی صرفا بخاطر تورم است. این نوع اقتصادها ورود پول هوشمند به بازار به معنی ورود پول داغ به بازار نیز است. ضمن اینکه در کشور های که رشد اقتصادی دارند مثل آمریکا، چین، هند و… ورود پول هوشمند به بازار های مالی خود را در قالب پیشرفت فناوری، بهبود صورت های مالی و… نشان میدهد.
لازم به ذکر است که کشورهای که بازارهای تورم محوری دارند، ممکن است در صنعت خاصی ریسک پذیری حاصل شود که باعث میشود آن صنعت مورد نظر با ورود پول هوشمند مواجه شده و رشدی را تجربه کنند.
چگونه میتوان پول هوشمند را رصد کرد؟
همان طور که اشاره شد پول هوشمند دارای قدرت خرید بالا و شتاب خرید بالایی است و زمانی که وارد بازار میشود، بازار شروع به رشد میکند. برای اینکه بتوان پول هوشمند را بر اساس شرایط اقتصادی و بنیادی رصد کرد، باید به تغییرات کلان بازار و ریسک پذیری های ایجاد شده در اقتصاد توجه داشت.
همچنین برای رصد پول هوشمند با استفاده از تکنیکال، باید به چرخه های پولی بازار تسلط داشته باشید. معمولا پول هوشمند پس از آنکه پول سرمایهگذاران در کف قیمتی وارد بازار شده و بازار را متعادل میکند، بر اساس متغییرهای کلان وارد عمل شده و بازار رشد میکند. اما باید به عمق بازار توجه داشته باشید. مسلماََ بازارهای که عمق کمتری دارند، پول هوشمند نمیتواند با شتاب بالایی وارد شود چرا که باعث میشود قیمت سریعا رشد کند. پس پول هوشمند برای وارد شدن به بازارهای که عمق کمتری دارند، از آخرین موج های نزولی نماد استفاده کرده و اقدام به ورود میکند. معمولاََ آخرین موج های نزولی شیب تند تری نسبت به موج های قبلی داشته که باعث میشود افراد حقیقی از نماد خارج شوند و تخلیه سهامدار صورت گیرد.
همچنین برای رصد خروج پول هوشمند میتوان پارامترهای مختلفی را در نظر داشت. به عنوان مثال زمانی که شرکتها به دلیل پیشرفت فناوری رشد میکنند، مسلماََ زمانی که قیمت سهم به عدد تعادلی میرسد، پول هوشمند شروع به خروج از سهم میکند. یا زمانی که پول هوشمند به دلیل انتظارات تورمی وارد بازار میشود، با کنترل تورم و کاهش انتظارات تورمی پول هوشمند از بازار خارج میشود. همچنین افزایش حجم معاملات پس از رشد قیمتی از علائم خروج پول هوشمند است.
ضمن اینکه میتوان از تحلیل تکنیکال برای خروج پول هوشمند استفاده کرد. معمولاََ پول هوشمند در موج اصلاحی 2 وارد بازار شده و در اواخر موج 3 و موج 5 از بازار خارج میشود.
ورود پول هوشمند پس از اصلاح تند با حجم بالا
فیلتر پول هوشمند
با استفاده از فیلترنویسی سایت livetse میتوان تحرکات قوی تابلو را به راحتی رصد کرد. مسلماََ برای ورود پول هوشمند نیاز است تا از پارامترهایی چون قدرت خرید، سرانه خرید، پول درشت و… استفاده کرد. نمادهای که چند روز متوالی ورود پول حقیقی درشت همراه با سرانه خرید بالا و حجم معاملات بالا دارند، احتمال ورود پول هوشمند وجود دارد. ضمن اینکه برخی از بازار سازها (market maker) برای وارد کردن پول هوشمند از منفی کردن نماد استفاده میکند. به طوری که نماد پس از اصلاح قیمتی، موج جدید نزولی نسبتاََ تندتری را تجربه میکند و افرادی حقیقی با فعال شدن حدضرر از نماد خارج شده و پول هوشمند وارد میشود.
همچنین برخی دیگر از بازار سازها در صف فروش پول هوشمند وارد نماد میکنند. فرض کنید بعد از اصلاح عمیق قیمتی نماد صف فروش شده و در یک روز معاملاتی بارها صف فروش نماد را جمع کرده و پول هوشمند وارد نماد میشود. باید توجه داشته باشید که ممکن است جنس تحرکات صف فروش از جنس فروشنده های قوی باشد و نماد در صف فروش، فروش های درشت همراه با سرانه فروش بالا داشته باشد که احتمال تابلوسازی در این شرایط وجود دارد.
خلاصه
پول هوشمند در واقع پولی است که از قدرت خرید بالایی برخوردار است. پول هوشمند زمانی که همراه با انتظارات تورمی وارد بازار شود، پول داغ نیز گفته میشود ولی در شرایطی که صنعتی به علت بهبود وضعیت تولیدی و پیشرفت فناوری رشد کند، صرفا پول هوشمند وارد صنعت شده است. پول هوشمند رفتاری حرفهایتر و عجولانهتری نسبت به پول سرمایهگذاران دارد و زمانی که وارد بازار میشود این ورود خود را در قالب افزایش قدرت خریدار، افزایش سرانه خریدار، افزایش حجم معاملات و… نشان میدهد.
همچنین برخی پارامتر های چون اصلاح تند و تیز قیمتی، جمع شدن متوالی صف فروش پس از اصلاح عمیق یا ورود پول متداول با سرانه خرید بالا و عدم رشد قیمتی، نشانه های از تحرکات پول هوشمند است که میتوان به عنوان فرصت معاملاتی نام برد.
سوالات متداول
1- انگیزه پول هوشمند چیست؟
پول هوشمند برای ورود به بازارهای مالی، نیازمند انگیزه و دلایل منطقی برای ورود است. این انگیزهها از فعال شدن ریسک سیستماتیک، تغییرات نرخ ارز، انتظارات تورمی، بهبود وضعیت صورتهای مالی، پیشرفت فناوری تولید و… تشکیل میشود. هر کدام از این انتظارات فعال شود، مسلماََ بازار مرتبط با آن شروع به افزایش قیمت میکند.
2- تفاوت پول داغ و هوشمند چیست؟
پول هوشمند پولی است که بر اساس انگیزه های چون بهبود وضعیت تولید، پیشرفت فناوری تولید، انتظارات تورمی و.. وارد بازار میشود. اما ورود پول داغ به بازار صرفاََ به واسطه فعال شدن انتظارات تورمی است. پس میتوان گفت “پول داغ میتواند پول هوشمند نیز باشد ولی پول هوشمند لزوماََ پول داغ نیست.”