بلاگ Live TSE

تحلیل تکنیکال – آموزش تکنیکال با روانشناسی معامله گری

1401-12-04 مجتبی لطیفی

مقدمه

تحلیل تکنیکال چه کاربردی دارد؟ چه زمانی باعث می‌شود قیمت به سطوحی که بر اساس تحلیل تکنیکال مشخص‌شده واکنش ندهد؟ معامله‌گران حرفه‌ای و سرمایه‌گذاران چه دیدی نسبت به تکنیکال دارند؟ در این مقاله به بررسی رفتار قیمت و معامله‌گران با تکنیکال اشاره‌ شده است و به سوال “چه زمانی باید به تکنیکال، در تحلیل وزن داد؟” جواب می‌دهیم.

تحلیل تکنیکال به زبان ساده

تحلیل تکنیکال یک ابزار معاملاتی  است که سرمایه‌گذاران به‌وسیله این ابزار، فرصت‌های معاملاتی را با تجزیه و تحلیل شناسایی می‌کنند. تحلیلگران به بررسی و تحلیل روند قیمت و حجم می‌پردازند. برخلاف تحلیل بنیادی، که تلاش می‌کند ارزش اوراق بهادار را بر اساس صورت‌های مالی مانند فروش و درآمد ارزیابی کند، تحلیل تکنیکال بر مطالعه قیمت و حجم تمرکز دارد.

تکنیکال تلاش می‌کند، تا حرکات قیمتی که در معرض عرضه و تقاضا است، ازجمله اوراق بهادار، اوراق قرضه، رمز ارز و جفت ارز را پیش‌بینی کند. درواقع، برخی تحلیل تکنیکال را صرفاً بررسی قدرت عرضه و تقاضا می‌دانند که درحرکات قیمتی بازار نمایش داده می‌شود.

همچنین تحلیل تکنیکال معمولاً برای بررسی رفتار معامله‌گران درگذشته با قیمت کاربرد دارد، اما برخی از تحلیلگران رفتار غیر از قیمت، مانند حجم معاملات، شیب روند و… را نیز تحلیل و بررسی کرده و در تحلیل خود ملاحظه می‌کنند.

البته، تحلیل تکنیکال ممکن است با تحلیل بنیادی، که به‌جای الگوهای قیمتی یا روند سهم، بر صورت‌های مالی یک شرکت تمرکز دارد، در مقابل هم باشند و هم دیگر را نقض کنند.

انواع سبک‌های تحلیل تکنیکال

برخی از تحلیل‌گران برای تحلیل تکنیکال بر شناسایی روند فعلی بازار از جمله سطوح حمایت و مقاومت متمرکز هستند. درحالی‌ که برخی دیگر از تحلیل‌گران بر روی تعیین قدرت یک روند و احتمال ادامه‌دار بودن آن متمرکز هستند. اندیکاتورها، الگوهای نموداری، شامل خطوط روند، کانال‌ها، میانگین متحرک و… از پراستفاده‌ترین ابزارها برای بررسی قیمت هستند.

در طول سالیان اخیر، سبک‌های متفاوتی برای تحلیل تکنیکال چون عرضه تقاضا، کلاسیک، وایکوف و… در بازارهای مالی مورد استفاده قرارگرفته‌اند، همچنین برخی برای تحلیل تکنیکال از اندیکاتورهای نظیر مووینگ، ایچی موکو، مک دی و… استفاده می‌کنند، برخی دیگر نیز به بررسی الگوهای قیمتی مانند سر و شانه، پرچم و… درگذشته و به دنبال تکرار الگوها در روند آتی هستند تا به معامله بپردازند.

پرداختن به این موضوع که کدام سبک نسبت به بقیه بهتر عمل می‌کند، کاری بیهوده است. چراکه همه این سبک‌ها با روند قیمت همراه هستند و چیزی اضافه برای تحلیل تکنیکال ندارند. در دهه‌های گذشته، تحلیل‌گران صرفاً روند قیمت را برای تحلیل، بررسی می‌کردند و سبک‌های متفاوت و اندیکاتورها به وجود نیامده بودند و با این‌ حال تحلیل‌گران واقعی بودند، چراکه صرفاً روند قیمتی را دنبال می‌کردند.

قیمت چه زمانی از تحلیل تکنیکال تبعیت می‌کند؟

معامله‌گران رفتار قیمت را به وجود می‌آورند، پس قیمت در تکنیکال بر اساس گذشته خود عمل می‌کند، چرا که رفتار معامله‌گران تکرار می‌شود. با این‌حال در شرایطی خاص معامله‌گران به دلیل رخ دادن برخی از شرایط و فعال شدن ریسک‌های چون رکود اقتصادی، بحران اقتصادی، تورم، جنگ، و… رفتار خود را تغییر می‌دهند و این باعث می‌شود که قیمت به برخی سطوح واکنش ندهد.

حال سؤالی مطرح می‌شود با این عنوان که آیا قیمت بر اساس تکنیکال عمل نمی‌کند؟ که جواب درست آن “خیر عمل می‌کند” است، زیرا که قیمت را رفتار معامله‌گران شکل می‌دهد و تکنیکال نیز از رفتار معامله‌گران شکل می‌گیرد. پس با این استدلال بهتر است، از شرایط و ریسک‌های محتمل آگاه بوده، سپس از تکنیکال استفاده کرد. (مطالعه مقاله مدیریت ریسک با استفاده از تئوری انتظار توصیه می‌شود)

همچنین قیمت زمانی که ریسک و شرایط بحرانی فعال نباشد، می‌تواند بر سطوحی که در گذشته قیمت بر آن واکنش نشان داده است، به عنوان سطوح حمایتی و مقاومتی در نظر گرفته و سپس به بررسی موقعیت‌های معاملاتی پرداخت. به یاد داشته باشید که بازار هیچ‌گاه اشتباه نمی‌کند، بلکه معامله‌گر رفتار اشتباه دارد.

ارتباط تحلیل تکنیکال و روانشناسی

در روانشناسی، معامله‌گران به دنبال مدیریت احساساتی همچون ترس، طمع و… هستند تا بتوانند معاملات و استراتژی‌های خود را بهینه کنند. در تکنیکال، معامله‌گران به دنبال پیدا کردن فرصت‌های مناسب سرمایه‌گذاری، با استفاده از سبک‌های تحلیلی خود هستند.

یکی از تله‌هایی که معامله‌گران در تکنیکال دچار می‌شوند، استفاده متعدد از سبک‌های متفاوت تحلیل تکنیکال است. در صورتی‌ که معامله‌گران حرفه‌ای یک سبک تحلیل تکنیکالی دارند و به‌جای یادگیری سبک‌های متفاوت، به بهینه کردن سبک خود وقت گذاشته‌اند.

در نظر داشته باشید که استفاده از سبک‌های متفاوت در تحلیل تکنیکال به معامله‌گر در تحلیل روند آتی کمک نخواهد کرد. چه‌بسا ممکن است به خطا نیز دچار کند، به‌طوری‌ که سبک کلاسیک موقعیت خرید را گزارش کند، اما اندیکاتوری موقعیت فروش را پیشنهاد می‌دهد. بهتر است برای تحلیل تکنیکال بر یک سبکی متمرکز بوده و با رفع مشکلات آن، سبک خود را بهینه کنید.

همچنین سبک‌های متفاوت تحلیل تکنیکال، از زاویه دید متفاوتی شروع به تفسیر بازار می‌کنند. درحالی‌که همه سبک‌ها فقط قیمت را بررسی می‌کنند؛ پس نمی‌توان گفت کدام سبک بهترین عملکرد را دارد. چرا که به توانایی فرد برای درک آن سبک بستگی دارد.

در ارتباط روانشناسی با تکنیکال، باید معامله‌گر شروع به بهینه کردن سبک تحلیلی خود کرده و مشکلات و تله‌های که در سبک تحلیلی خود وجود دارد را برطرف سازد، تا بتواند به درک رفتار قیمت برسد.

درک رفتار قیمت، نیازمند تجربه مالی بلند مدت است، چرا که بازارهای مالی پویا هستند و هر روز از خود رفتار جدیدی را نشان می‌دهند. باید با آرامش و صبوری و دوری از هر گونه احساساتی همچون جاماندگی از بازار، تحلیل‌گر شروع به درک رفتار قیمت کند.

تحلیل‌گر برای اینکه بتواند از رفتار قیمت درک درستی داشته باشد، باید استقلال فکری، مطالعه سبک‌های قدیمی و به ایده گرفتن از سبک های قدیمی بپردازد.

به ترتیب روانشناسی معامله گری، مدیریت سرمایه و استراتژی معامله گری بیشترین تاثیر در برایند معاملات و تحلیل تکنیکال را دارد.
عوامل روانشناسی بیشترین تاثیر در معاملات را دارد.

چگونه می‌توان از تحلیل تکنیکال استفاده کرد؟

تحلیل‌گران می‌توانند با بررسی رفتار گذشته قیمتی، روند آتی را پیش‌بینی کنند و سپس به بررسی ریسک‌های فعال در بازار بپردازند و در نهایت با استفاده از تابلوخوانی در بورس به معامله بپردازند.

بازارهای مالی مانند قطعاتی از پازل هستند و تا زمانی که به‌درستی در کنار هم قرار نگیرند، معامله‌گر یا تحلیل‌گر اشتباه می‌کند و اشتباه خود را گردن بازار میندازد.(مطالعه مقاله معامله‌گری آسان از سری مقاله های روانشناسی معامله‌گری که به این موضوع اشاره دارد، توصیه می‌شود).

همچنین پیچیده کردن تحلیل و استفاده از ابزارهای متفاوت نشان‌دهنده حرفه‌ای بودن نیست، بلکه به قیمت باید نگاهی ساده و شفاف داشت تا بتوان روند آتی قیمتی را پیش‌بینی کرد. برخی از تحلیل‌گران با برخی از کندل‌ها در بازار می‌توانند از برخی ریسک‌ها باخبر شوند که به تجربه بالا در زمینهٔ تحلیل تکنیکال نیاز است.

یکی از اشتباهاتی که معمولاً تحلیل‌گران با آن مواجه هستند، بررسی قیمت صرفاً با یک سناریو است. اکثریت افرادی که در قشر اکثریت بازنده در بازارهای مالی قرار می‌گیرند، کسانی هستند، که با قیمت رفتار صفر و یکی دارند، یعنی تحلیلشان صرفاً بُعدِ خرید را بررسی کرده و سناریوهای نزولی را ملاحظه نمی‌کنند.

سرمایه‌گذاران سازمانی و تحلیل‌گران حرفه‌ای در تحلیل تکنیکال به بررسی روند قیمتی و سناریوهای محتمل می‌پردازند و میزان ریسک خود را با سناریوهای که در حال اجرا هستند، مدیریت کرده و برای روند قیمت تک سناریو در نظر نمی‌گیرند، یعنی هم احتمال کاهش قیمت و هم احتمال افزایش قیمت را بررسی و تحلیل می‌کنند.

نکته :

یکی از خدماتی که سایت livetse.ir ارائه می‌دهد، استفاده رایگان از بخش تکنیکال است. می‌توان با داشتن حساب کاربری در سایت، از این بخش به صورت رایگان استفاده کنید و با داشتن حساب طلایی، می‌توانید از بخش تحلیل تکنیکال هوشمند، استفاده کنید. (برای تهیه اشتراک کلیک کنید)

خلاصه:

تحلیل‌گران می‌توانند با سبک‌های متفاوتی از تکنیکال چون کلاسیک، اندیکاتورها و… به بررسی روند قیمتی و پیش‌بینی روند آتی بپردازند، ولی همه سبک‌ها صرفاً از قیمت تبعیت می‌کند و درک حرکات قیمت بهتر از بررسی ابزارهای متفاوت است.
تحلیل‌گران برای اینکه تحلیل دقیق از روند قیمت داشته باشند، باید از ریسک‌های محتمل آگاه بوده و برای روند قیمتی سناریوهای متفاوتی را در نظر بگیرند و رفتار صفر و یکی با قیمت نداشته و زمانی که شرایط ورود به موقعیت معاملاتی فعال می‌شود، شروع به معامله کنند.
همچنین تقلید کردن و پیروی، کار اذهان ضعیف است. برای تبدیل‌شدن به معامله‌گر حرفه‌ای، فرد باید به استقلال فکری، پرورش و نقد سبک‌های قدیمی رو بیاورد.

سوالات متداول

1- چه زمانی میتوان به تحلیل تکنیکال، وزن داد؟

برای اینکه بتوان به تحلیل تکنیکال وزن داد، باید به ریسک های که بازار را تهدید میکند توجه کرد. چرا که اگر قیمت بر روی یک سطح حمایتی باشد و یک ریسک در بازار فعال شود، احتمال اینکه سطح حمایتی شکسته شود، بالا است.
پس زمانی میتوان به تحلیل تکنیکال وزن داد که بازار را ریسکی تهدید نکند.

2- بهترین سبک تحلیل تکنیکال کدام است؟

پاسخ به این سوال که کدام نوع سبک تحلیل بهترین نوع تحلیل است، بی فایده است. چرا که در بازار های مالی چیزی به عنوان بهترین سبک تحلیل یا بهترین استراتژی معامله گری وجود ندارد. برای اینکه در بازار های مالی به بهترین نوع سبک تحلیل رسید، باید رفتار قیمت را درک کرد.

مطالب مرتبط

آموزش ایجاد واچ لیست و مدیریت آن آموزش ایجاد و مدیریت واچ لیست در وب سایت livetse

1403-01-30 تیم LIVE TSE

فیلترنویسی اندیکاتور ایچی موکو ایچیموکو چیست؟ – فیلترهای کاربردی بورس – فیلترنویسی ایچیموکو

1403-01-16 مجتبی لطیفی

کندل چکش معکوس کندل چکش معکوس چیست؟ – فیلترهای کاربردی بورس – فیلتر کندل چکش معکوس

1403-01-09 تیم LIVE TSE

4.8 19 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
حسن برادران
میهمان
حسن برادران
1 سال قبل

دستتان درد نکند
راجب الگو ها و اندیکاتور ها نیز مطالب قرار دهید

رجبعلی اخلاقی
میهمان
رجبعلی اخلاقی
1 سال قبل

سلام استاد عالی بود ممنونم