1403-05-11 مجتبی لطیفی
چرخه های پولی – روانشناسی بازار
1401-08-20 مجتبی لطیفی
مقدمه
چرخه های پولی چیست؟ چرخه های پولی چگونه شروع میشوند؟ انواع چرخه های پولی، کدامند؟ در این مقاله به بررسی انواع متفاوتی از چرخه های پولی مورد قبول سرمایه گذارن حرفه ای و معامله گران حرفه ای میپردازیم. لازم به ذکر است که چرخه های بازار، جزو روانشناسی بازار است و با درک چرخه های بازار میتوان جریان نقدینگی به بازار را بهتر رصد کرد و بر روانشناسی بازار مسلط شد.
چرخه های پولی چه زمانی شروع میشوند؟
زمانی که رسانهها اقدام به تهیه گزارش در مورد شرایط بد اقتصادی و رکود میکنند که همراه است با زمانی که عموم مردم در حال فروش هستند و در ناامیدی کامل به سر می برند و بازار یک سقوط ترسناک را تجربه کرده است، سرمایهگذاران و معامله گران حرفهای در حال آماده شدن برای سرمایه گذاری هستند. هنگامی که بازارها به سقف خود نزدیک میشوند و خریداران حریص و طمعکار شدهاند، همان معامله گران حرفهای و سرمایهگذاران از اولین کسانی هستند که شروع به فروش و خروج از بازار میکنند.
درست زمانی که بازار یک سقف جدید را تشکیل داده است. در واقع سرمایهگذاران از یک شاخص خاصی پیروی نمیکنند، بلکه این قشر از معامله گران سازنده یک چارچوب فکری مهم به نام چرخه های پولی هستند.
درک چرخه های پولی بازار
چرخههای پولی یک مفهوم مهم برای همه معامله گران است، هم برای کسانی که بهصورت روزانه معامله میکنند و هم کسانی که سرمایهگذار بلندمدت هستند. تمام زندگی را چرخهها تشکیل میدهند، بازارها نیز چرخههای خود را دارند. چرخه بازار صعودی یا چرخه بازار نزولی، رکود و رونق انواعی از چرخههای تجاری هستند. مراحل سرمایهگذاری و توزیع بخشی از چرخه بازار هستند و بازار ارز دارای چرخههای خاص خود است که میتواند بر اساس چرخههای انقباض پولی یا انبساط پولی باشد.
چرخه های پولی - چرخه وایکوف
همانگونه که در بازار سهام چرخهها وجود دارند، در سایر بازارهای موازی نیز چرخههایی وجود دارد که معامله گران هر بازار باید از آن چرخه و موقعیتی که در آن قرار دارند باخبر باشند، چرخه بازار سهام، بازار فارکس، بازار مسکن و… نمونه های از چرخه های پولی هستند.
نظریه چرخه وایکوف که توسط شخصی به نام ریچارد وایکوف یک سرمایهگذار آمریکایی در بازار سهام به وجود آمد اینگونه است که بازار یک vوند صعودی بلندمدت 3 الی 4 سال را طی میکند و سپس در سقف قیمتی شروع به استراحت زمانی کرده و سپس افت قیمت را همراه خواهد داشت. این چرخه بیشتر در بازار والاستریت دیدهشده است. خرید و سرمایه گذاری، فروش در سقف قیمتی و اصلاح قیمتی 3 عنصر اصلی سازنده این چرخه هستند.
چرخه های پولی - چرخه سهام
یکی از چرخههای مقبول و محبوب بازار مربوط به “سهام” است که اکثر سرمایهگذاران حرفهای با آن آشنا هستند. این چرخه ارتباط نزدیکی با چرخه وایکوف دارد با این تفاوت که چرخه بازار سهام روند صعودی یا نزولی را به مراحلی تقسیم میکند که بیشتر با بازار سهام واقعی و نحوه رفتار سرمایهگذاران در فازهای صعودی و نزولی ارتباط دارد. میتوان گفت چرخه بازار سهام نسخهای پیشرفته از چرخه وایکوف است.
چرخه بازار سهام با پنهانکاری شروع میشود، که همراه با رشد اولیه قیمت و سرمایهگذاری توسط افراد بزرگ است که شبیه مرحله انباشت در چرخه وایکوف است. چرخه پنهانکاری، مرحله ای خستهکننده و آهسته است. زیرا فروشندگان در ضرر همچنان به دنبال فروش و خارج شدن از بازار هستند و سرمایهگذاران حرفهای با صبوری در حال جمعآوری سهام ارزنده هستند.
زمانی که بازار شروع به استراحت و ریکاوری میکند، افرادی که در سقف موج اول خریده بودند، با ضرر کمتری نسبت به کف، حاضر به فروش و خروج از بازار میشوند که در واقع، این یک اصلاح کوچک در یک روند صعودی است که معمولاً به آن تله خرسی میگویند. تله خرسی باعث میشود سرمایهگذار کم تجربه به دلیل ترس از دست دادن سرمایه، خیلی زود از بازار خارج شود.
پس از آن که قیمت استراحت زمانی میکند، سرمایههای سازمانی با عنوان پول هوشمند وارد بازار شده و رسانهها شروع به تبلیغ سهام میکنند و معامله گران فعال بازار نیز با سرمایه بیشتری وارد معاملات می شوند و بازار در یک رالی صعودی قرار میگیرد. در این رالی، قیمت سقفهای جدید و بالاتری را به ثبت میرساند و شور و شوق همراه با طمع شروع میشود و جایگزین ترس چند ماه پیش میشود.
وقتیکه روند قیمتی صعودی است و سرمایهگذاران کمتجربه هر روز به دارایی خود اضافه میکنند دقیقاً زمانی است که سرمایهگذارانی که از کف شروع به خرید کرده بودند و روند را ایجاد کرده بودند، شروع به خروج از بازار کرده و باعث شروع اصلاح بازار میشوند. این اصلاح اولیه توسط سرمایهگذاران خرد و کمتجربه یک فرصت سرمایهگذاری تلقی میشود و یک روند کوتاهمدت رو تجربه میکنند ولی این روند کوتاهمدت که توسط سرمایهگذاران خرد ایجادشده است باعث خروج کامل سرمایه گذاران اصلی شده و سپس یک روند نزولی که معمولاً سریع نیز است شروع می شود.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید «برگشت چرخه به عقب» است. یعنی تله خرسی میتواند درواقع همان شروع خالی کردن چرخه وایکوف باشد و چرخه های پولی به عقب برگردد تا دوباره یک چرخه جدید را شروع کند یا میتواند تلههای خرسی بیشتری را ایجاد کند و میتواند زمان خروج سرمایهگذاران اصلی بیشتر از 2 مرحله طول بکشد، پس باید توجه داشته باشید که چرخه میتواند یک مرحله به عقب برگردد.
نکته:
یکی از مهم ترین کاربردهای سایت livetse یافتن ایجاد کنندگان جریان ها و روند ها با استفاده از رصد تابلو است به طوری که با دنبال کردن خریداران درشت حقیقی و حقوقی می توان ایجاد کنندگان روند را شناسایی کرد و با شناخت چرخه های مالی، تا زمانی که پول از بازار خارج نشده، سرمایه گذاری کرد و به محض مشاهده خروج بزرگان، خروج زد.
خلاصه
چرخهها در سراسر زندگی ما وجود دارند که در قالب چرخه های پولی در بازارهای مالی نیز مشاهده میشوند. یک چرخه از مراحل مختلفی تشکیل شده است که هرکدام ویژگیها و پیامدها و روانشناسی خاص خود را دارد. چرخههای متفاوتی در بازارهای موازی وجود دارد که یکی از محبوبترین آنها که مورد قبول سازمانهای مهم نیز است چرخه وایکوف و سهام نام دارد. در ابتدا باید به مراحل چرخهها تسلط کامل داشت و وجود این نوع چرخه های پولی را باور کرد و سپس در زمان درست معاملات را مدیریت کرد. بدیهی است که نباید در تله های خرسی از بازار خارج شد.
سوالات متداول
چرخه های پولی چگونه شروع میشوند؟
چرخه های پولی با ایجاد ترس در معامله گران، ترسی همچنون ریزش بیشتر بازار، رکود اقتصادی و… شروع میشوند. اولین افراد شروع کننده این چرخه ها، سرمایه گذاران حرفه ای و معامله گران حرفه ای هستند.
خطاهای روانشناختی در چرخه های پولی چگونه رخ میدهند؟
معمولا در هنگام منتشر شدن خبر های منفی، ترس در معامله گران غیر حرفه ای و خرد افزایش پیدا میکند. در این هنگام معامله گران خرد به خطای روانشناختی «اثر شترمرغی» دچار میشوند. در اثر دچار شدن به این خطای روانشاختی، معامله گران خرد از بازار جا میمانند و متحمل ضرر میشوند. «میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به اثر شترمرغی، مقاله جهت گیری شناختی را مطالعه کنید.»
کلمات کلیدی:
آموزش بورس، دوره روانشناسی معامله گری، روانشناسی معامله گری، روانشناسی بازار، رفتار پول، چرخه وایکوف، روانشناسی مالی، چارچوب فکری، اکثریت بازنده، سود مستمر، خطاهای روانشناختی، اثر دانینگ کروگر، اثر شتر مرغی، چرخه پولی، کنترل ترس درمعامله گری، کنترل طمع در معامله گری، مدیریت معاملات، تئوری انتظار، معامله گری، بازارهای مالی، بورس، فارکس، کریپتو، روانشناسی کریپتو، روانشناسی فارکس، معامله گری آسان، Financial psychology, risk management ,Trades management, psychology, psychology of trading, behavioral finance, ostrich effect, cognitive biases, monetary, smart money
ممنون از مقاله خوب شما
لطف دارید 🌹
سلام عالی بود ازشما سپاسگزارم
لطف دارید 🌹
سلام به نظر میاد در تصویر اول فاز انباشت اشتباه مشخص شده. اون بخشی که در تصویر به صورت سبز رنگ مشخص شده روند صعودی است نه فاز انباشت. فاز انباشت حرکات رنج قبل از روند صعودی اشت
نه صرفا اینکه فاز انباشت باید قیمت رنج باشه نه اینطور نیست اتفاقا فاز اول انباشت سرمایه گذاران بزرگ چون پول بالایی وارد میکنن به دید بلند مدت باعث میشه قیمت هم جهش پیدا کنه و پول هوشمند هست که تو روند رنج وارد میشه
یعنی پول های اصلی بازار و سرمایه گذاران حرفه ای (صندوق ها و شرکت های سرمایه گذاری) باعث رشد اولیه قیمت میشوند که فاز انباشت نام برده میشود، و روند سایدی که بعد از فاز انباشت رخ میده ورود پول های هوشمند هست به اصطلاح
جسارتا این نظریه وایکف رو مجددا بررسی کنید، چون در نظریه وایکف روند ساید بعد از صعود دیگه انباشت نیست توزیع است.
ببینید عزیز ما در چرخه وایکوف یک روند صعودی بلند مدت داریم که قیمت اصلاح خاصی در اون روند صعودی انجام نمیده و رشد میکنه و اصلاح هاش خیلی ریز هستن که اون اصلاح های ریز فرصت انباشت هست چون روند صعودی بلند مدت داریم که سپس این تبدیل به روند ساید میشه که اونجا از انباشت به توزیع رخ میده و بعد از روند ساید که ما خروج سرمایه گذاران رو داریم قیمت کاهش پیدا میکنه
سلام جناب شما در سبک وایکف روی بخش ناهنجاری قیمت و حجم هم کار کردید؟
خیر
ممنون از اطلاعات خوبتون
جالبه دقیقا همین تصویری که قرار دادین از چرخه سهامداران تو نمودار شاخص کل هم مشهود هست. و از نکات مهمی که من خیلی تحسین میکنم در این سایت عدم وجود غلط املایی در متون صفحات هست که واقعا جای تقدیر داره و نشان از با اهمیت بودن مطلالب و مدیریت دقیق بر نوشتار سایت داره.
ممنون جناب لطیفی
در کل بازار های مالی بر اساس یک چرخه ای حرکت میکنند؛ سهام، دلار، ارز، کامودیتی و…
در صورتی که از وجود این چرخه ها اگاهی وجود داشته باشه و معامله گران بر اساس آن ترید کنن، تحلیل بازار و شرایط بازار براشون خیلی اسون تر میشه و در واقع هر چه از ابزار بیشتری استفاده بشه ریسک کار میاد پایین
خواهش میکنم عزیز 🌹