بلاگ Live TSE

نظم و انضباط در معامله گری – روانشناسی معامله گری

1403-05-11 مجتبی لطیفی

نظم و انضباط در معامله گری

مقدمه

نظم و انضباط در معامله‌گری یکی از کلیدی‌ترین عوامل موفقیت در بازارهای مالی است. این مفهوم به مجموعه‌ای از اصول، رفتارها و عادات اشاره دارد که معامله‌گران باید در طول فرآیند خرید و فروش دارایی‌ها (مانند سهام، ارزهای دیجیتال، فارکس و غیره) رعایت کنند. در زیر به تفصیل به جنبه‌های مختلف نظم و انضباط در معامله‌گری پرداخته می‌شود:

تدوین استراتژی معاملاتی

– تعریف استراتژی: استراتژی معاملاتی به این معنی است که اگر فردی تمام معاملات خود را در کنار یکدیگر قرار دهد، بتوان الگوی بین این معاملات کشف کرد، در واقع می‌توان گفت استراتژی به معنی الگوی تکراری در معاملات است. یک استراتژی معاملاتی باید شامل تحلیل‌های تکنیکال و بنیادی، تعیین نقاط ورود و خروج، و همچنین تعیین شرایط بازار باشد.

– تنوع استراتژی‌ها: به طور کلی استراتژی می‌تواند در شرایط بازار متفاوت باشد، به عنوان مثال استراتژی مختص به بازار ریسک پذیر و ریسک گریز باید از هم متمایز باشند. معامله‌گران برای ماندگاری در بازار باید استراتژی‌های مختلفی را امتحان کنند تا چند نوع استراتژی متفاوت را در بازار داشته باشند و بسته به شرایط از آنها استفاده کنند. 

مدیریت ریسک

– تعیین ریسک قابل تحمل: هر فرد باید آستانه تحمل ضرر خود را بداند و نسبت به آستانه تحمل ریسک کند. مسملماََ در این وضعیت افراد ریسک پذیر و افراد ریسک گریز میزان ریسک و آستانه تحمل متفاوتی از یک دیگر دارند که با شناسایی این ویژگی فردی، می‌توان میزان ریسک ملاحضه شده‌ای انجام داد. همچنین هر معامله‌گر باید میزان ریسک قابل قبول برای هر معامله را مشخص کند. این شامل تعیین حداکثر درصد از سرمایه است که حاضرند در هر معامله از دست بدهند. 
– استفاده از حد ضرر (Stop-Loss): ممکن است گاهی اوقات بازار تحت تاثیر ریسک گریزی های شدید مقطعی قرار گرفته و بازار با کاهش شدید رو به رو شود. در این مواقع داشتن حدضرر به معامله‌گران کمک می‌کند تا ضرر کنترل شده‌ای داشته باشند. همچنین استفاده از دستور توقف ضرر برای محدود کردن زیان‌ها و جلوگیری از ضررهای بزرگ ضروری است.

– تنظیم اندازه موقعیت: یکی از مفاهیم نوین در مدیریت سرمایه، استفاده از position size است. در این روش میزان سرمایه درگیر شده در هر موقعیت معاملاتی متفاوت است و نسبت به ریسک به ریواردی موقعیت تعریف می‌شود. اندازه موقعیت باید بر اساس ریسک قابل قبول و شرایط بازار تنظیم شود.

کنترل احساسات

– شناسایی احساسات: به طور کلی ذهن انسان به 2 روش فکر می‌کند، اولی تفکر احساسی است و دومی تفکر منطقی است. معامله‌گران برای افزایش احتمال موفقیت در معاملات خود، باید از تفکر منطقی استفاده کنند و از هرگونه احساسات در معامله‌گری اجتناب کنند. معامله‌گران باید بتوانند احساسات خود را شناسایی کنند و تأثیر آنها بر تصمیمات معاملاتی را درک کنند.

– استفاده از تکنیک‌های آرامش‌بخش: تکنیک‌هایی مانند مدیتیشن، تنفس عمیق یا حتی ورزش می‌تواند به کنترل استرس و افزایش تمرکز کمک کند.

ثبت و تحلیل معاملات

– ثبت معاملات و تحلیل نتایج: ثبت جزئیات هر معامله (شامل تاریخ، زمان، قیمت ورود و خروج، دلیل انجام معامله و نتیجه) به معامله‌گران کمک می‌کند تا عملکرد خود را بررسی کنند. زمانی که معامله‌گران اقدام به ژورنال نویسی می‌کنند، می‌توانند دلایل موفقیت معاملات خود یا شکست معاملات خود را مورد بررسی قرار دهند و الگوی را بین معاملات موفق و الگوی را بین معاملات اشتباه بیابند. مسلماََ با پیدا کردن این الگو، می‌توان لوپ مثبت در معامله‌گری ایجاد کرد و از دچار شدن به لوپ منفی ضرر اجتناب کرد.

صبر و پایداری

 – اجتناب از تصمیمات فوری: همانطور که بالاتر اشاره شد، تفکر انسان به 2 صورت است، تفکر سریع و احساسی، تفکر کند و منطقی؛ مسلماََ زمانی که افراد از تصمیمات فوری اجتناب می‌کنند، احساسات کمترین تاثیر را در تصمیم گیری میگذارد و باعث می‌شود که یک تصمیم درست گرفته شود. معامله‌گران باید از واکنش‌های احساسی به تغییرات ناگهانی بازار پرهیز کنند و به تحلیل‌های خود پایبند بمانند. 

– انتظار برای فرصت‌های مناسب: صبر برای ورود به معاملات مناسب و عدم عجله در انجام معاملات می‌تواند به نتایج بهتری منجر شود. 

آموزش مداوم

 – به روز بودن با روندهای بازار: بازارهای مالی پویا هستند، این پویایی باعث می‌شود که بازار هر روز با اطلاعات جدیدی قیمت گذاری شود، به عنوان مثال زمانی که یک بحران اقتصادی به وجود می‌آید، اطلاع داشتن از شرایط اقتصادی به معامله‌گران کمک می‌کند که تصمیمات بهتری بگیرند. بازارهای مالی همواره در حال تغییر هستند و معامله‌گران باید مطالعه مباحث نوین به روز باشند.

– مطالعه کتاب‌ها و منابع آموزشی: مطالعه کتاب‌ها، مقالات، وبینارها و دوره‌های آموزشی می‌تواند به ارتقاء دانش معاملاتی کمک کند.

توسعه عادات مثبت

 – ایجاد برنامه معاملاتی: داشتن یک روال مشخص قبل از شروع معاملات (مانند بررسی اخبار، تحلیل نمودارها و غیره) می‌تواند به تمرکز بیشتر کمک کند. همچنین اضافه کردن مدیتیشن به برنامه معاملاتی می‌تواند منجر شود که با تمرکز بالا اطلاعات جدید را بررسی و تحلیل کرد. 

– انضباط در پیروی از برنامه: پیروی از برنامه معاملاتی بدون انحراف از آن یکی از نشانه‌های نظم و انضباط است. برخی از افراد دارای استراتژی معاملاتی، قوانین، برنامه معاملاتی و… هستند ولی بر خلاف این موضوع نمی‌توانند معاملات متداوم سود ده داشته باشند. دلیل اصلی این مشکل عدم وجود انضباط در پیروی از برنامه معاملاتی است. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به عدم وجود انضباط در معاملات می‌توانید کلیپ آموزشی زیر را مشاهده نمایید.

تحلیل بازار

 – استفاده از ابزارهای تحلیلی: آشنایی با ابزارهای تحلیلی مانند اندیکاتورها، الگوهای قیمتی و دیگر تکنیک‌ها می‌تواند به تصمیم‌گیری بهتر کمک کند. همچنین می‌‎توانید از بخش تحلیل هوشمند سایت livetse به کمک هوش مصنوعی نمادهای مورد نظر خود را تحلیل کنید. 

– درک روانشناسی بازار: شناخت رفتار سایر معامله‌گران و مارکت میکر و تأثیر آن بر قیمت‌ها می‌تواند در اتخاذ تصمیمات بهتر مؤثر باشد. 

دوره روانشناسی معامله گری

در دوره پازل معامله گری به صورت کامل به بررسی مباحث فردی و روانشناسی معامله گری پرداخته شده است. سر فصل های این دوره تشکیل یافته است از روانشناسی فردی، روانشناسی بازار، روانشناسی معامله گری و مدیریت ذهن است. در این دوره راجع به برخی از موضوعاتی مانند روانشناسی فردی صحبت شده است که افراد می‌توانند تشخیص دهند که فردی ریسک پذیر یا ریسک گریز هستند و با شناخت این موضوع در معاملات خود رفتاری متفاوتی داشته باشند و بر اساس شخصیت خودشان در بازار سرمایه گذاری کنند. همچنین در باره موضوع position size و چگونگی استفاده از آن در معاملات نیز گفته شده است. 

پس از مشاهده این دوره می‌توانید به نتایج فوق العاده‌ای از جمله برنامه معاملاتی، استراتژی معاملاتی، قوانین معاملاتی، مدیریت ذهن، مدیریت احساسات، مدیریت سرمایه، روانشناسی بازار و… دست پیدا کنید و با شناخت بهتر خود، گامی درست در مسیر معامله گری خود می‌گذارید. «برای تهیه دوره و اطلاعات بیشتر در باره پشتیبانی دوره و… بر روی لینک زیر کلیک کنید.»

نتیجه گیری

نظم و انضباط در معامله گری نه تنها به افزایش احتمال موفقیت کمک می‌کند بلکه باعث ایجاد اعتماد به نفس در تصمیم‌گیری‌های معاملاتی نیز می‌شود. با رعایت این اصول، معامله‌گران می‌توانند به تدریج مهارت‌های خود را تقویت کرده و به نتایج مطلوب‌تری دست یابند. در نهایت، موفقیت در بازارهای مالی نیازمند تعهد، تمرین مداوم و رعایت اصول نظم و انضباط است.

سوالات متداول

نظم و انضباط در معامله‌گری یکی از کلیدی‌ترین عوامل موفقیت در بازارهای مالی است. این مفهوم به مجموعه‌ای از اصول، رفتارها و عادات اشاره دارد که معامله‌گران باید در طول فرآیند خرید و فروش دارایی‌ها (مانند سهام، ارزهای دیجیتال، فارکس و غیره) رعایت کنند.

کلمات کلیدی :

مطالب مرتبط

آنالیز پیش گشایش و رصد تحرکات بازیگر رصد تحرکات بازیگر در مچینگ – فیلترهای کاربردی بورس

1403-05-04 مجتبی لطیفی

اندیکاتور RSI چیست؟ – فیلترنویسی کاربردی

1403-04-07 تیم LIVE TSE

آموزش فیلترنویسی, فیلتر صف فروش مشکوک فیلتر صف فروش مشکوک – فیلترهای کاربردی بورس

1403-03-24 تیم LIVE TSE

4.7 3 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
4 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
رجبعلی اخلاقی
میهمان
رجبعلی اخلاقی
1 ماه قبل

ممنون از شما عالی بود

LIVE TSE
مدیر
1 ماه قبل

❤️🌺🙏

بانو طحافچی
میهمان
بانو طحافچی
1 ماه قبل

استراتژی به معنی الگوی تکراری در معاملات است.
یک استراتژی معاملاتی باید شامل تحلیل‌های تکنیکال و بنیادی، تعیین نقاط ورود و خروج، و همچنین تعیین شرایط بازار باشد
استراتژی مختص به بازار ریسک پذیر و ریسک گریز باید از هم متمایز باشند.

سلام و درود
مقاله نظم و انضباط در معامله گری
تجمیع شاخصی چشمگیر است !
جامع و کامل و کاربردی
بعنوان نقشه راه در آرشیو شخصی یادداشت نمودم

برقرار باشید
تیم مجرب Livetse